ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ПРОФЕСІЙНОЇ ЕТИКИ TA МЕТОДОЛОГІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ В КОНТЕКСТІ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІЗ ПСИХОЛОГІЇ І ПЕДАГОГІКИ - Глоба, Лідія; Митровка, Ярослава; Гринь, Любов (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
У статті розкрито теоретичні та практичні аспекти взаємозв'язку професійної етики й методології організації науково-дослідної роботи здобувачів освіти під час проходження переддипломної практики. Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами у сфері вищої освіти України, що супроводжуються цифровізацією, євроінтеграційними тенденціями та зростанням вимог до професійної компетентності майбутніх фахівців психолого-педагогічної та соціокультурної галузей. Обґрунтовано, що переддипломна практика є не лише етапом закріплення теоретичних знань, а й важливою платформою для формування навичок автономного наукового пошуку та професійної відповідальності. Проаналізовано наукові підходи до трактування професійної етики як системи моральних принципів, що регулюють взаємодію дослідника з респондентами, професійною спільнотою та суспільством. Особливу увагу приділено когнітивному, аксіологічному та поведінковому компонентам професійної етики дослідника. Визначено значення деонтологічного підходу у забезпеченні психологічної безпеки учасників дослідження, дотриманні принципів академічної доброчесності, конфіденційності та гуманістичної спрямованості наукової діяльності. У роботі висвітлено методологічні аспекти організації емпіричних досліджень у процесі переддипломної практики, зокрема використання стандартизованих тестів, інтерв'ю, педагогічного експерименту та спостереження. Доведено, що вибір методичного інструментарію має ґрунтуватися на етичних принципах добровільності, партнерства та недопущення маніпулятивного впливу на респондентів. Запропоновано авторські методичні рекомендації щодо вдосконалення етико-методологічного супроводу практики, серед яких алгоритм «Методологічна толерантність», методика «Науковий рефлектор» та кейс-метод «Лабіринт дилем». Зроблено висновок, що ефективна професійна підготовка здобувачів освіти можлива лише за умов інтеграції методологічної грамотності та деонтологічної зрілості дослідника.