МЕДІАОСВІТНІЙ ВЕКТОР ІНТЕГРАЦІЇ ІМІДЖЕЛОГІЇ ТА СПІЧРАЙТИНГУ В СУЧАСНІЙ СОЦІОКУЛЬТУРНІЙ ГАЛУЗІ - Федака, Павло; Мощак, Максим; Долбня, Олеся (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
У статті досліджено медіаосвітній вектор інтеграції іміджелогії та спічрайтингу в сучасній соціокультурній галузі як комплексний механізм формування ефективної публічної комунікації. Проаналізовано трансформацію підходів до створення публічного образу в умовах глобалізації, цифровізації та зростання ролі інформаційних технологій. Визначено, що сучасна іміджелогія виходить за межі традиційного конструювання зовнішнього образу й перетворюється на систему стратегічної репрезентації особистості або інституції через поєднання візуальних, вербальних та медійних інструментів. З'ясовано, що спічрайтинг у сучасному цифровому просторі функціонує не лише як техніка підготовки текстів виступів, а як інструмент формування смислів, емоційного впливу та побудови довіри між комунікатором і аудиторією. Особливу увагу приділено ролі медіаосвіти як основи розвитку медіаграмотності, критичного мислення та навичок свідомої роботи з інформаційними потоками. Обґрунтовано, що медіаосвіта забезпечує здатність до адекватного декодування повідомлень, розпізнавання маніпулятивних технологій і формування етичної моделі комунікації. Встановлено, що інтеграція іміджелогії, спічрайтингу та медіаосвіти сприяє формуванню конкурентоспроможного фахівця соціокультурної сфери, здатного ефективно здійснювати професійну репрезентацію в цифровому середовищі. У роботі також розглянуто вплив алгоритмів соціальних мереж на структуру публічних текстів, тенденції до фрагментарності контенту, використання сторітелінгу та візуальних компонентів у сучасній комунікації. Наведено приклади успішних українських кейсів застосування медіаосвітніх інструментів у формуванні позитивного іміджу та репутаційного капіталу. Наголошено на необхідності дотримання принципів етичності, прозорості та соціальної відповідальності у створенні медіаконтенту. Зроблено висновок, що ефективність сучасної публічної діяльності безпосередньо залежить від поєднання медійної грамотності, інтелектуального лідерства та стратегічної комунікації в умовах цифрового суспільства.