РОЗВИТОК РИТМІЧНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ЗДОБУВАЧІВ КЛАСУ УДАРНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА - Новосадов, Ярослав; Замишляєв, Дмитро; Науменко, Назарій (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
Стаття присвячена аналізу особливостей розвитку ритмічних здібностей здобувачів класу ударних інструментів. Визначено, що глобалізаційні події сучасності вимагають від вищих навчальних закладів підготовки особистості нового типу, творчої особистості. З'ясовано, що ритм досліджували багато теоретиків, музикознавців (Е. Курт, Ф. Колеса, К. Квітка, Г. Ріман, П. Сокальський, К. Штокхаузен та ін.), викладачів (Е. Жак-Далькроз, К. Орф та ін.). Підкреслено, що ритмі для здобувачів класу ударних інструментів дозволяє розкрити глибину та багатовимірність образу музичного твору. Визначено, що розвиток ритмічних здібностей здобувачів класу ударних інструментів має бути поступовим, систематичним, враховувати рівень їхньої підготовки та технічні можливості. Виділено такі групи ритмічних здібностей: відчуття метричної пульсації, ритм, темп, використання ритмічних відчуттів у процесі інтерпретації твору. Підкреслено, що ритм, темп є засобами музичної виразності, без яких неможливо передати авторський задум, розкрити художній образ. Визначено, що досить часто у здобувачів класу ударних інструментів виникають проблеми з підтримкою єдиного темпу під час виконання музичного твору. Основою ритмічних здібностей вважається художнє мислення здобувача-педагога, його відчуття часу, темпоритму музичного твору. Підкреслюється, що ритмічні здібності базуються на усвідомленні музичного твору з позиції часового явища, ритмічній грамотності, яка передбачає знання особливостей різних ритмічних груп, технічне володіння інструментом. Запропоновано такі методи розвитку ритмічних здібностей: повторення ритмів з використанням різних технік, виконання ритмічних малюнків різної складності, аналіз ритмічних партитур.. Визначено, що розвиток ритмічних здібностей здобувачів класу ударних інструментів є важливою складовою їхньої виконавської підготовки..