ІНТЕГРОВАНИЙ ΧΑΡΑΚΤΕΡ ДИТЯЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУВАННЯ У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Карук, Інна; Колеснік, Катерина; Кривошея, Тетяна (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
У статті розглядається проблема розвитку пізнавальної діяльності дітей дошкільного віку в умовах сучасної дошкільної освіти. Обгрунтовано інтегрований характер дитячого експериментування як ефективного засобу активізації пізнавальної діяльності дошкільників. Розкрито сутність пізнавальної діяльності як цілісного особистісного утворення, що поєднує мотиваційний та діяльнісний компоненти та проявляється в прагненні дитини до самостійного пізнання навколишнього середовища. Визначено, що експериментування – це метод навчання, форма організації навчального процесу та самостійний вид дитячої діяльності. Показано його зв'язок з грою, мовленням, художньо-творчою та пізнавальною діяльністю, що забезпечує цілісність розвитку особистості дошкільника. Доведено, що дитяче експериментування органічно інтегрується в ігрову, пізнавальну, художньо-творчу, мовленнєву та комунікативну діяльність дітей, перебуваючи у тісному взаємозв'язку з усіма освітніми напрямами Базового компонента дошкільної освіти, що зумовлює збагачення їхнього змісту та підвищення розвивального потенціалу освітнього процесу.