ПСИХОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЗАСОБАМИ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Візнюк, Інесса; Роготченко, Світлана; Чистякова, Ірина (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
Актуальність теми зумовлена тим, що емоційний інтелект є важливою умовою психологічного благополуччя, ефективної комунікації, саморегуляції та соціальної адаптації особистості. Творча діяльність має значний потенціал у його розвитку, оскільки через самовираження, рефлексію та емоційне проживання досвіду сприяє усвідомленню власних почуттів, розвитку емпатії, креативності та навичок емоційної саморегуляції. Тому вивчення психологічних механізмів формування емоційного інтелекту засобами творчої діяльності має теоретичне і практичне значення для психології, освіти та консультування. Метою статті є вивчення психологічних механізмів формування емоційного інтелекту засобами творчої діяльності. Методи дослідження. У дослідженні використано теоретичні, емпіричні та статистичні методи. До теоретичних належали аналіз, синтез, порівняння, класифікація й систематизація наукових джерел з метою узагальнення сучасних підходів до проблеми емоційного інтелекту та творчої діяльності. Емпіричне дослідження здійснювалося за допомогою комплексу психодіагностичних методик: опитувальника емоційного інтелекту (шкала Лайкерта), методики визначення емоційного інтелекту Н. Холла, шкали тривожності Спілбергера-Ханіна, шкали тривоги Бека та кольорового тесту ставлень О. Еткінда. Отримані результати свідчать про переважання середнього та високого рівнів емоційного інтелекту в більшості респондентів, водночас більш уразливими компонентами залишаються емоційна обізнаність і здатність до керування емоціями. Показники тривожності вказують на наявність підвищеного психоемоційного напруження у частини студентів, що зумовлює необхідність застосування психопрофілактичних і корекційних методів. Висновок. Встановлено, що арт-терапевтичні практики сприяють зниженню емоційної напруги, підвищенню емоційної стабільності, розвитку емпатії та навичок саморегуляції. Найбільш ефективними виявилися ізотерапія та музикотерапія, які забезпечують безпечне вираження переживань, активізують емоційну рефлексію та сприяють гармонізації внутрішнього стану. Кореляційний аналіз підтвердив наявність статистично значущого зворотного зв'язку між рівнем емоційного інтелекту та тривожністю, що свідчить про його роль як важливого ресурсу психологічної адаптації. Доведено, що центральним механізмом впливу творчої діяльності на розвиток емоційного інтелекту є посилення емоційної обізнаності, прийняття переживань і формування навичок емоційної саморегуляції.