ПРОБЛЕМА СЦЕНІЧНОГО ХВИЛЮВАННЯ МУЗИКАНТІВ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ - Мазур, Ірина (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
У статті запропоновано аналітичний підхід до розуміння природи сценічного хвилювання. Вектор дослідницької уваги спрямовано на: визначення основних теоретичних аспектів його виникнення, окреслення вагомих причин появи сценічного хвилювання, з'ясування природи й характеру наслідків, що стають на перешкоді для вдалого виступу багатьох музикантів. Розкрито психологічні й фізіологічні механізми виникнення сценічного хвилювання, висвітлено його вплив на технічну й художню якість виконавської діяльності. Доведено пріоритетність і важливість проблеми сценічного хвилювання в контексті виконавської діяльності, що дозволяє стверджувати про її актуальність в умовах сьогодення. Зазначено основні напрями дослідницьких розробок українських науковців. Специфічність означеної проблеми, складність у з'ясуванні характеру та окресленні сутності та природи основних причин виникнення сценічного хвилювання, призводить до необхідності використання комплексного аналізу із обов'язковим впровадженням основних принципів міждисциплінарного підходу. Сценічний виступ музиканта потрібно розглядати як логічне завершення усіх процесів по підготовці музичних творів для публічного виконання, що передбачає реалізацію багатьох аспектів виконавської діяльності. Визначено й проаналізовано наслідки, які супроводжують музиканта-інструменталіста, стан якого позначений ознаками сценічного хвилювання, що позначається на багатьох аспектах його виконавської діяльності. Доведено важливість впровадження комплексного підходу до особистості музиканта-виконавця із врахуванням індивідуальних фізичних, фізіологічних, психічних, емоційних, музичних складових, що сприятиме віднайденню результативних прийомів подолання сценічного хвилювання.