РОЛЬ ОРКЕСТРОВОГО КОЛЕКТИВУ У ПРОФЕСІЙНОМУ СТАНОВЛЕННІ МУЗИКАНТА-ІНСТРУМЕНТАЛІСТА - Цанько, Євген; Гучкович, Дмитро (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
У статті розкрито роль оркестрового колективу як ключової складової професійного становлення музиканта-інструменталіста. Актуальність дослідження полягає в адаптації сучасних вимог до музикантів-інструменталістів, що є відображенням постійних змін мистецької освіти. Сказане стосується не лише технічної досконалості виконання музичних творів, а й здатності до швидкої інтеграції в творчий колектив. У даній роботі оркестр позиціонується як освітнє середовище, в якому музиканти-інструменталісти можуть застосувати теоретичні знання в практичній діяльності. Особливу увагу в статті приділено історичному аспекту оркестрового колективу, а саме простеженню його еволюційних змін від часів античності, бароко, класицизму, романтизму до сучасності. У роботі зазначено, що кожна епоха висувала нові вимоги до виконавської майстерності. У контексті професійної підготовки музиканта-інструменталіста висвітлено ключові виконавські навички, які необхідні для успішної оркестрової гри. Обґрунтовано роль ритмічної точності в контексті оркестрової гри. Зокрема, визначено, що відчуття темпу та ритму є одним з ключових елементів, що необхідні для оркестрової гри. У статті також зазначено важливість оркестрової практики для розвитку слуху, вміння грати в балансі для гармонійного звучання оркестрового колективу. Авторами підкреслено важливість тембрової узгодженості та розуміння ієрархії в оркестровому звучанні. У статті визначено, що роль оркестрового колективу полягає не лише у виконавському аспекті, а й виступає психолого-педагогічним простором, що сприяє розвитку критичного мислення, комунікативних здібностей, а також розвитку емоційного інтелекту професійних музикантів-інструменталістів. У роботі автори звертають увагу на створення сприятливого середовища для музикантів, а також наголошують на важливому значенні підбору якісного репертуару, що в свою чергу дозволяє максимально розкрити творчий потенціал кожного виконавця в оркестровому колективі.