ЦИФРОВА РЕКОНСТРУКЦІЯ ПАМ'ЯТОК У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ РЕСТАВРАТОРІВ ТВОРІВ МИСТЕЦТВА - Підгурний, Іван (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
У статті здійснено теоретичне обгрунтування ролі цифрової реконструкції пам'яток культурної спадщини у професійній підготовці майбутніх реставраторів творів мистецтва в умовах діджиталізації сучасної мистецької освіти. Актуальність дослідження зумовлена активним упровадженням цифрових технологій у сферу культури, розвитком засобів 30 моделювання, фотограмметрії, віртуальної та доповненої реальності, а також необхідністю модернізації освітніх програм підготовки реставраторів відповідно до сучасних викликів і потреб ринку праці. У роботі проаналізовано сучасні наукові підходи до цифровізації культурної спадщини та визначено сутність цифрової реконструкції як комплексного міждисциплінарного процесу, спрямованого на відтворення пам'яток у цифровому середовищі на основі історичних, архівних, мистецтвознавчих та технологічних джерел. Наголошено, що цифрова реконструкція є не лише інструментом візуалізації а й важливим засобом наукового аналізу, документування та популяризації культурної спадщини. Охарактеризовано основні етапи цифрової реконструкції: цифрову фіксацію об'єкта, обробку даних, створення тривимірних моделей, їх інтерпретацію та візуалізацію. Визначено освітній потенціал сучасних цифрових технологій, зокрема фотограмметрії, АІ-орієнтованих платформ, УК/АК-середовищ та онлайн-ресурсів для створення цифрових архівів пам'яток. Обгрунтовано, що інтеграція таких технологій у професійну підготовку сприяє формуванню цифрової, дослідницької, проєктної та комунікативної компетентностей майбутніх реставраторів. Особливу увагу приділено практичному досвіду впровадження вибіркової освітньої компоненти «Цифрова реконструкція пам'яток» у Кам'янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Зазначено, що введення дисципліни забезпечує поєднання традиційних реставраційних підходів i3 сучасними цифровими практиками та відкриває нові можливості для участі студентів у проєктах цифрового документування культурної спадщини. У статті також окреслено основні проблеми впровадження цифрової реконструкції у систему мистецької освіти: недостатнє матеріально-технічне забезпечення, потребу у підвищенні цифрової компетентності викладачів, а також необхідність дотримання принципів автентичності й етичності цифрових реконструкцій.