РОЛЬ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДВИЩЕННІ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ВИКЛАДАЧІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Гнатенко, Антон (Мистецтво в культурі сучасності: теорія та практика навчання, 2026)
В статті розглянуто питання підвищення якості підготовки майбутніх викладачів музичного мистецтва. Розглянуто європейські та вітчизняні законодавчо-нормативні документи, в яких відзначена важливість забезпечення закладів освіти компетентними викладачами, що здатні впроваджувати в освітню практику сучасні наукові досягнення Ta цифрові технології. Проаналізовано останні дослідження та публікації вітчизняних і зарубіжних вчених щодо даної проблематики. Розглянуто три стратегії якості вищої освіти Р. Барнетта, п'ять вимірів категорії якість у теорії Д. Гарвіна, визначено роль кваліфікованого викладача в забезпеченні якості вищої педагогічної освіти. Акцентовано увагу на дистанційній освіті, яка була запроваджена в зв'язку 3 пандемією Covid-19 та російською військовою агресією. Визначено специфіку, переваги, чинники, що впливають на якість дистанційної освіти. Наголошено, що дистанційне викладання музичних дисциплін має складнощі, пов'язані не тільки з Інтернет зв'язком, але й з необхідністю заміни живого педагогічного спілкування на дистанційне. Розглянуто цифрові платформи для організації відеоконференцій (Moodle, Zoom Workplace, Google Meet, Miro, Google Classroom, Learningapps.org.), які необхідно використовувати в процесі підготовки майбутніх вчителів музичного мистецтва B YMOBaX дистанційного навчання. Відзначена ефективність Teoria.com, Liveworksheets, Kahoot, Online test pad, Blooket, Wizer.me, Musictheory.net для навчання сольфеджіо Ta музичної теорії; використання цифрових музич-них IHCTPYMEHTIB для цікавих аранжувань Ta композицій, віртуальних оркестрів для вивчення оркестрових партитур і ознайомлення зі звучанням оркестрів. Наголошено, що ефективним засобом підвищення якості підготовки майбутніх вчителів музичного мистецтва є використання цифрових робочих аудіостанцій (DAW), 3 виконанням функції віртуальної студії звукозапису