(untitled) (Journal of Cross-Cultural Education, 2026)
У статті розглянуто сутність поняття іншомовної компетентності в монологічному мовленні учнів старших класів. Обґрунтовано актуальність формування цієї компетентності в умовах сучасної іншомовної освіти, зокрема з урахуванням положень Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти та концептуальних засад Нової української школи. Проаналізовано зміст понять «іншомовна компетентність», «компетентність у монологічному мовленні», «монологічне мовлення». Визначено основні компоненти іншомовної компетентності в монологічному мовленні: лінгвістичний, мовленнєвий, дискурсивний, соціокультурний, прагматичний і стратегічний. Охарактеризовано психологічні та лінгвістичні особливості монологічного мовлення, а також етапи його формування в учнів старших класів. Доведено, що формування іншомовної компетентності в монологічному мовленні є складним поетапним процесом, який потребує системної організації навчання, використання комунікативно орієнтованих методів, автентичних матеріалів і створення умов для самостійного висловлення учнів.