(untitled) (Journal of Cross-Cultural Education, 2026)
У статті досліджується актуальна проблема цілеспрямованого розвитку лідерських якостей (leadership skills) магістрів у системі вищої освіти України в умовах євроінтеграційних процесів, цифрової трансформації та суспільних викликів воєнного часу. Обґрунтовано, що лідерська компетентність є невід’ємним елементом результатів навчання другого (магістерського) рівня відповідно до Національної рамки кваліфікацій України та Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти (QF-EHEA, Level 7). Систематизовано концептуальні підходи до розуміння лідерства у вищій школі: трансформаційна теорія (Bass, Burns), теорія розподіленого лідерства (Spillane), компетентнісний та особистісно орієнтований підходи. На їх основі розроблено авторську чотирьохблочну структуру лідерської компетентності магістра, що охоплює когнітивний, емоційно-вольовий, комунікативний та організаційно-управлінський компоненти з відповідними дескрипторами. Детально описано інтегровану освітню модель розвитку leadership skills, що включає: командне проєктне навчання (PBL) з ротацією лідерських ролей, кейс-метод за методологією Harvard Business School, рольові симуляції та serious games, індивідуальний і груповий коучинг за GROW-моделлю, менторинг від практиків, а також спеціальний модуль “Лідерство в VUCA-світі” для розвитку е-лідерства та адаптивності в умовах невизначеності. Наскрізним механізмом усіх форм навчання є структурована рефлексія: щоденник лідера, дебрифінги та зворотний зв’язок 360°. Виявлено статистично значуще зростання всіх компонентів лідерської компетентності в експериментальній групі (загальний розмір ефекту d = 0,74 за Коеном, великий ефект; p < 0,01). Найбільший приріст зафіксовано за когнітивним (d = 0,82) та комунікативним (d = 0,76) блоками. Якісний аналіз рефлексивних щоденників і даних методики 360° підтверджує розвиток рефлексивної лідерської позиції учасників. Сформульовано практичні рекомендації для закладів вищої освіти щодо інтеграції лідерської підготовки до магістерських програм.