(untitled) (Journal of Cross-Cultural Education, 2025)
У статті означено сутність поняття «дискусія» та обґрунтовано важливість навчання дискусії іноземною мовою, зокрема її ефективність у формуванні дискутивних умінь, а саме уміння аналізувати факти/події, обґрунтовувати свої наміри/вчинки, наводити приклади, аргументи, робити висновки. Сфокусовано увагу на застосуванні інтерактивних технологій, зокрема ділових ігор, що не лише сприяє розвитку мотивації вивчення іноземної мови, але й спонукає студентів до продукування висловлювань, відстоювання власної позиції, а відтак, забезпечує включення учасників дискусії у процес професійної комунікації. До дослідження були залучені 56 студентів бакалаврату за спеціальністю 014 Середня освіта (Українська мова і література) з додатковою предметною спеціальністю Мова і література (англійська). Запропонована програма розвитку усного дискутивного мовлення майбутніх філологів англійською мовою на основі ділових ігор. Діагностика рівнів сформованості дискутивних умінь студентів філологів включала визначення чотирьох функціональних компонентів - вміння формулювати свою точку зору, аргументувати, визначати позицію співрозмовника, критикувати. У статті представлено аналіз результатів впровадження програми розвитку дискутивних умінь у процес навчання майбутніх філологів. Представлені результати дослідження дають право стверджувати, що, ділова гра як групова форма взаємодії сприяє згуртуванню навчального колективу, та позитивно позначається на розвитку усного дискутивного мовлення студентів. Встановлено, що розвитку усного дискутивного мовлення студентів з використанням ділових ігор сприяють такі педагогічні умови: створення активного мовного середовища спілкування; моделювання ділових ігор з урахуванням їх інтересів, мотивів та інтелектуальних можливостей учасників. Зазначено, що технологія розвитку усного дискутивного мовлення з використанням ділових ігор будується на основі комунікативно діяльнісного, комунікативно-когнітивного, інтерактивного підходів та принципів комунікативності, інтерактивності спілкування, свідомості, проблемності. У дослідженні представлено аргументи доцільності інтеграції ділових ігор у навчально-виховний процес як ефективного засобу розвитку дискутивного мовлення здобувачів освіти, а також їхньої підготовки до майбутньої професійної діяльності.