(untitled) (Journal of Cross-Cultural Education, 2025)
У цій статті досліджується вплив групового навчання на розуміння прочитаного учнями, а також необхідність інтерактивних стратегій для покращення знань. Дослідження показують, що вчителі, які використовують кооперативне навчання, групові проекти та взаємодію з учнями, покращують розуміння прочитаного і залучають учнів до читання. Результати показують, що кооперативне навчання покращує читання за рахунок кращого збереження пам’яті, критичного мислення та активного залучення, а отже, зміцнює пам’ять. Дослідження розглядає психологічні та когнітивні переваги групового навчання і показує, що контакт з однолітками покращує збереження пам’яті та розуміння. Завдяки навчанню за допомогою однолітків учні можуть розвивати своє критичне мислення, брати участь у групових дискусіях та вміння чітко формулювати свої погляди. Розвиток цих навичок не лише допомагає дітям досягти успіху в навчанні, а й готує їх до реального світу, в якому ефективна комунікація та робота в команді є життєво необхідними. На додаток до зрозумілих теоретичних концепцій, дослідження представляє практичні способи впровадження спільного навчання в кількох класах. У ньому перераховані стратегії та інструменти, які вчителі можуть використовувати для створення умов, придатних для групового навчання, що принесе користь учням як у фізичному, так і в онлайн середовищі. Завдяки запланованим груповим проектам, інтерактивним читацьким сесіям та взаємному оцінюванню викладачі можуть створити цікаве та мотивуюче навчальне середовище, яке покращує розуміння прочитаного, критичне мислення та словниковий запас. Завдяки активній участі, різноманітним точкам зору та вдосконаленню навичок аналізу й інтерпретації текстів такий підхід до співпраці допомагає учням критично оцінювати й розуміти тексти як в академічному, так і в практичному контексті. З метою покращення як розуміння, так і академічної успішності, дослідження підкреслює необхідність застосування стратегій читання, орієнтованих на учня.