МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ (Journal of Cross-Cultural Education, 2026)
У статті розглянуто проблему формування соціально-емоційної компетентності майбутніх учителів іноземних мов у контексті сучасних освітніх трансформацій, що зумовлені реформуванням української освіти, переходом до студентоцентрованої парадигми та посиленням уваги до емоційної складової навчального процесу.Метою дослідження є теоретичне обґрунтування ролі рефлексії як основного механізму розвитку соціально-емоційної компетентності майбутніх учителів іноземних мов та опис ефективних педагогічних стратегій її формування. У процесі дослідження здійснено аналіз наукових джерел щодо сутності соціально-емоційної компетентності та її структурних компонентів: самоусвідомлення, саморегуляцію, соціальну обізнаність, навички взаємин та відповідальне прийняття рішень. У статті встановлено, що розвиток соціально-емоційної компетентності майбутніх учителів значною мірою залежить від сформованості рефлексивних умінь, здатності до самоаналізу, критичного мислення та усвідомлення власної професійної діяльності.  Окрема увага приділена практичним аспектам формування соціально-емоційної компетентності, зокрема використанню рефлексивних методів у процесі професійної підготовки майбутніх учителів. Запропоновано низку методичних інструментів, які сприяють розвитку самоусвідомлення, саморегуляції, соціальну обізнаність, навички відповідально приймати рішень, а саме ведення щоденника професійних спостережень та аналіз ситуацій успіху в професійній діяльності.