ЛАНДШАФТНІ ОСЕРЕДКИ ЕКСТРЕМАЛЬНОГО ТУРИЗМУ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ТА РОЗБУДОВА В УКРАЇНІ - Кізюн, Алла Григорівна (Landscape Science, 2023)
Активна розбудова екстремального туризму упродовж другої половини ХХ – початку ХХІ ст. призвела у країнах зарубіжжя до формування у місцях розвитку різних його видів своєрідних ландшафтних осередків. Мета – виокремити ознаки ландшафтних осередків екстремального туризму, їх типи за особливостями динаміки розвитку, зхарактеризувати окремі з них в структурі антропогенних ландшафтів. Використано принципи історизму, комплексності та адаптації; методи – аналізу і синтезу, порівняння, як наскрізні ГІС – технологій. За особливостями динаміки обґрунтовано чотири основних типи екстремальних ландшафтних осередів: стабільні, згасаючі, зростаючі, пульсуючі та зхатактеризовано їх ознаки. Розглянуто розвиток ландшафтних осередків екстремального туризму у зарубіжних країнах Західної Європи та Північної Америки, частково Азії та Південної Америки, що проявляються у різних антропогенних ландшафтах. Використання зарубіжного досвіду розбудови екстремального туризму суттєво прискорить цей процес, що потребує подальших досліджень особливостей розвитку майбутніх ландшафтних осередків екстремального туризму в Україні.