АНТРОПОГЕННІ ЛАНДШАФТИ ЯК ЧИННИКИ РЕГІОНАЛЬНИХ МІКРОКЛІМАТИЧНИХ ЗМІН - Кравцова , Ірина Віталіївна; Стефанков , Леонід Леонідович (Landscape Science, 2023)
У ХХІ столітті рівень господарського освоєння ландшафтної оболонки Землі досягнув значних масштабів. Перетворення природних умов і природних ресурсів відбувається як у горизонтальному, так і у вертикальному напрямках. Фахівці фіксують тренди підвищення температурного режиму планети, зміни у режимах зволоження, збільшення кількості несприятливих метеорологічних явищ, розвиток катаклізмів. Зміни клімату є актуальною науковою проблемою. Мета статті – дослідити вплив антропогенних ландшафтів на регіональні мікрокліматичні зміни та аргументувати припущення щодо можливостей глобальних змін клімату в результаті сучасної трансформації ландшафтної оболонки Землі. Дослідження проводилися за загальноприйнятою методикою виконання мікрокліматичних спостережень. Роботи виконувалися у весняний період (20 березня, 03 квітня, 19 травня, 22 травня). Спостереження проводилися за температурою повітря за допомогою аспіраційного психрометра, за швидкістю вітру за допомогою анемометра чашкового і за відносною вологістю повітря – гігрометра. Прилади були повірені із приладами, що використовуються на реперній метеостанції «Умань». У статті розкриваються антропогенні ландшафти як чинники регіональних мікрокліматичних змін. У роботі наводяться приклади їхнього впливу на кліматичні особливості територій як підстильної поверхні. Аналізується опосередкований вплив на розподіл сонячної радіації та циркуляції атмосфери. На прикладі садово-паркових ландшафтів аналізуються зміни метеорологічних показників, а саме: температури повітря, вологості, швидкості вітру. У статті наводяться дослідження за приземним шаром атмосфери на території садово-паркового ландшафту Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України. А саме: виконані мікрокліматичні спостереження за температурою повітря за допомогою аспіраційного психрометра, за швидкістю вітру за допомогою анемометра чашкового і за відносною вологістю повітря – гігрометра. Прилади повірені із приладами, що використовуються на реперній метеостанції «Умань». Дослідження виконані у весняний період.