ВРАХУВАННЯ ЛАНДШАФТНОЇ СТРУКТУРИ ТЕРИТОРІЙ ГРОМАД ДЛЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ - Рожі, Томас Адальбертович (Landscape Science, 2023)
Формування нових територіальних громад потребує розробки науково обґрунтованих підходів до раціонального використання наявних природних ресурсів. Мета – обґрунтувати необхідність врахування ландшафтної структури території громад для оптимізації проблем раціонального природокористування. Застосовано принципи комплексності, сумісництва, частково історизму; методи – аналізу, узагальнення, картографування, моделювання. Показано, що у процесі організації та розвитку територіальних громад, раціональному використанні наявних природних ресурсів найбільш доцільно застосовувати ландшафтознавчий підхід, а саме характерні для території громад типи ландшафтних місцевостей та належні їм урочища. Серед типів місцевостей виокремлено: заплавний, надзаплавно-терасовий, схиловий, та вододільний, як найбільш характерні для регіону дослідження – Середнього Побужжя. У зв’язку з переважанням на Середньому Побужжі сільськогосподарських ландшафтів, розглянуто питання правильного розуміння типів сільськогосподарських угідь і сільськогосподарських ландшафтів. Зазначено, що пізнання ландшафтної структури територіальних громад один із провідних чинників їх стабільного розвитку і у майбутньому.