ГЕОЛОГО-ГЕОМОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЛАНДШАФТІВ ВІННИЧЧИНИ ЯК ОСНОВА РОЗВИТКУ ГЕОТУРИЗМУ - Война , Інна Миколаївна (Landscape Science, 2025)
Стаття висвітлює актуальність розвитку геотуризму у Вінницькій області, підкреслюючи її значний, але недооцінений геологічний потенціал. Показано, що регіон має унікальні природні об’єкти (відслонення порід, долини Південного Бугу та Дністра, Мурафські Товтри, Іллінецька астроблема), які відповідають зростаючому попиту на геотуризм. Геотуризм розглядається також як інструмент соціально-економічного розвитку та збереження геологічної спадщини, поєднуючи науковий інтерес з рекреаційними можливостями. Виявлено, що найбільш перспективним є Могилів-Подільський район з такими об’єктами, як пісковики Бернашівки (міжнародного значення), відслонення сеноманської біоти та унікальні форми вивітрювання. Обґрунтовується доцільність створення геопарку (зокрема, розширення «Дністровського каньйону» або створення «Бернашівського») для популяризації спадщини та сталого розвитку регіону.