РОЛЬ МУЗИЧНО - ПЕДАГОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ МИКОЛИ ЛИСЕНКА В ІСТОРІЇ ТА СУЧАСНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ - Кравцова, Н.; Зварич, О. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2025)
У статті досліджується роль музично-педагогічної спадщини Миколи Лисенка в історичному розвитку та сучасному стані української музичної освіти. Висвітлено основні принципи педагогічної системи Лисенка, проаналізовано їх вплив на формування національної музично-освітньої парадигми. Особливу увагу приділено аналізу навчально-методичних праць композитора та їх значення для сучасної практики музичного виховання. Доведено актуальність педагогічних ідей Лисенка в контексті сучасних викликів музичної освіти.Життєздатність ідей та методик Миколи Лисенка у сфері музичного навчання й виховання в сучасному освітньому просторі доведена численними прикладами. Це актуалізує необхідність подальшого вивчення його спадщини та її впровадження в освітній процес з урахуванням сучасних викликів і тенденцій розвитку музичної педагогіки. Музично-педагогічні принципи М. Лисенка є фундаментом для розвитку української музичної освіти, сприяючи формуванню високопрофесійних музикантів, які гармонійно поєднують професійну майстерність із національною ідентичністю та культурною свідомістю. Його доробок не лише зберігає історичну цінність, а й слугує потужним стимулом для інноваційних розробок у галузі музичної педагогіки України. Отже, роль Миколи Лисенка в історії та сучасності української музичної освіти є непересічною, його педагогічна спадщина залишається невичерпним джерелом ідей для розвитку національної музичної школи та виховання нового покоління музикантів і слухачів. Наголошується на тому, що без глибокого розуміння його доробок неможливо побудувати сучасну систему музичного виховання, яка відповідатиме як національним, так і загальноєвропейським стандартам. Тому актуальність дослідження музично-педагогічної спадщини М. В. Лисенка зберігатиметься й надалі, спонукаючи до нових відкриттів і переосмислень його внеску в українську культуру та освіту. Його ідеї та принципи є дороговказом для сучасної української музичної педагогіки, яка прагне розвиватися в контексті національної ідентичності та європейських освітніх стандартів. Ця спадщина є не лише історичним артефактом, а й дієвим інструментом для формування майбутнього української музичної культури, яке ґрунтуватиметься на глибоких національних традиціях і відкриті для світових культурних впливів. Тому актуальність дослідження педагогічної спадщини Миколи Лисенка залишається високою, спонукаючи до нових наукових пошуків та впровадження його ідей у сучасну освітню практику. Його внесок у розвиток музичної освіти України є неоціненним, а його педагогічні ідеї продовжують надихати нові покоління вчителів та музикантів до творчого розвитку та збереження національної музичної культури. Таким чином, роль Миколи Лисенка в історії та сучасності української музичної освіти є непересічною, а його музично-педагогічна спадщина залишається невичерпним джерелом ідей для розвитку національної музичної школи та виховання нового покоління музикантів і слухачів. Наголошується на тому, що без глибокого розуміння його доробок неможливо побудувати сучасну систему музичного виховання, яка відповідатиме як національним, так і загальноєвропейським стандартам. Тому актуальність дослідження музично-педагогічної спадщини М. В. Лисенка зберігатиметься й надалі, спонукаючи до нових відкриттів і переосмислень його внеску в українську культуру та освіту. Його ідеї та принципи є дороговказом для сучасної української музичної педагогіки, яка прагне розвиватися в контексті національної ідентичності та європейських освітніх стандартів. Ця спадщина є не лише історичним артефактом, а й дієвим інструментом для формування майбутнього української музичної культури, яке ґрунтуватиметься на глибоких національних традиціях і відкритих до світових культурних впливів. Тому актуальність дослідження педагогічної спадщини Миколи Лисенка залишається високою, спонукаючи до нових наукових пошуків та впровадження його ідей у сучасну освітню практику. Його внесок у розвиток музичної освіти України є неоціненним, а його педагогічні ідеї продовжують надихати нові покоління вчителів та музикантів до творчого розвитку та збереження національної музичної культури. Отже, роль Миколи Лисенка в історії та сучасності української музичної освіти є непересічною, його педагогічна спадщина залишається невичерпним джерелом ідей для розвитку національної музичної школи та виховання нового покоління музикантів і слухачів. Наголошується на тому, що без глибокого розуміння його доробок неможливо побудувати сучасну систему музичного виховання, яка відповідатиме як національним, так і загальноєвропейським стандартам. Тому актуальність дослідження музично-педагогічної спадщини М. В. Лисенка зберігатиметься й надалі, спонукаючи до нових відкриттів і переосмислень його внеску в українську культуру та освіту. Його ідеї та принципи є дороговказом для сучасної української музичної педагогіки, яка прагне розвиватися в контексті національної ідентичності та європейських освітніх стандартів. Ця спадщина є не лише історичним артефактом, а й дієвим інструментом для формування майбутнього української музичної культури, яке ґрунтуватиметься на глибоких національних традиціях і відкритих до світових культурних впливів. Тому актуальність дослідження педагогічної спадщини Миколи Лисенка залишається високою, спонукаючи до нових наукових пошуків та впровадження його ідей у сучасну освітню практику. Його внесок у розвиток музичної освіти України є неоціненним, а його педагогічні ідеї продовжують надихати нові покоління вчителів та музикантів до творчого розвитку та збереження національної музичної культури. Таким чином, роль Миколи Лисенка в історії та сучасності української музичної освіти є непересічною, а його музично-педагогічна спадщина залишається невичерпним джерелом ідей для розвитку національної музичної школи та виховання нового покоління музикантів і слухачів. Наголошується на тому, що без глибокого розуміння його доробок неможливо побудувати сучасну систему музичного виховання, яка відповідатиме як національним, так і загальноєвропейським стандартам. Тому актуальність дослідження музично-педагогічної спадщини М. В. Лисенка зберігатиметься й надалі, спонукаючи до нових відкриттів і переосмислень його внеску в українську культуру та освіту. Його ідеї та принципи є дороговказом для сучасної української музичної педагогіки, яка прагне розвиватися в контексті національної ідентичності та європейських освітніх стандартів. Ця спадщина є не лише історичним артефактом, а й дієвим інструментом для формування майбутнього української музичної культури, яке ґрунтуватиметься на глибоких національних традиціях і відкритих до світових культурних впливів. Тому актуальність дослідження педагогічної спадщини Миколи Лисенка залишається високою, спонукаючи до нових наукових пошуків та впровадження його ідей у сучасну освітню практику. Його внесок у розвиток музичної освіти України є неоціненним, а його педагогічні ідеї продовжують надихати нові покоління вчителів та музикантів до творчого розвитку та збереження національної музичної культури.