ПРОЄКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ОСНОВА РЕАЛІЗАЦІЇ STEM-ПІДХОДУ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ - Марущак, О.В.; Нечипорук, Д.В.; Поліщук, В.В. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті обґрунтовано роль проєктно-технологічної діяльності як фундаментальної основи реалізації STEM-підходу в освітній галузі «Технології». Розкрито потенціал уроків технологій як інтегративного середовища, де відбувається синтез природничо-наукових, інженерних і математичних знань у процесі створення реального продукту. Особливу увагу приділено трансформації компетентнісного поля учнів в умовах викликів Індустрії 4.0 та необхідності післявоєнної відбудови України. У роботі деталізовано роль кожного компонента STEM у структурі проєктної діяльності та проаналізовано зміну педагогічної парадигми – перехід учителя від ролі транслятора інструкцій до ролі фасилітатора та ментора. Доведено, що реалізація концепції «навчання через дію» (learning by doing) засобами методу проєктів забезпечує формування критичного мислення та інженерної грамотності сучасного фахівця.