ОСОБЛИВОСТІ ПЛАСТИЧНОЇ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ РОСЛИННИХ ФОРМ У ВІТРАЖНОМУ МИСТЕЦТВІ - Голінська, Тетяна; Миколюк, О.О. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
Рослинні форми є одним із найпоширеніших і найстійкіших мотивів у вітражному мистецтві протягом усієї його історії. Вони поєднують декоративну, символічну та просторово-пластичну функції, активно взаємодіючи зі світлом, архітектурою та естетикою епохи. У статті розглядається еволюція пластичної інтерпретації рослинних мотивів від готики до сучасності, особливості стилізації в ключових стилях (ар-нуво, ар-деко), вплив техніки виконання на пластичне вирішення, а також символічне навантаження.