РОЗВИТОК МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ ТА ВИХОВАННЯ В УКРАЇНІ У ХІХ СТОЛІТТІ - Добровольська, Р.О.; Корненко, А.А. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2025)
У статті досліджується історичний розвиток музичної освіти в Україні у XIX столітті. Проаналізовано основні етапи становлення національної музично-педагогічної школи, її інституційне формування та методологічні засади. На основі аналізу сформовано перспективні напрями розвитку сучасної музичної освіти, що поєднують національні традиції з інноваційними підходами та європейськими стандартами. Запропоновано шляхи використання історичного досвіду для вдосконалення сучасної освітньої практики.