КОМПОЗИЦІЙНІ ПРИНЦИПИ У ТРАДИЦІЙНОМУ ПЕТРИКІВСЬКОМУ РОЗПИСІ - Марущак, О.В.; Павлик, С.О.; Недовес, М.В. (Науковий альманах мистецтва та освіти, 2026)
У статті здійснено комплексний мистецтвознавчий аналіз композиційних принципів традиційного петриківського розпису як цілісної художньої системи. Обґрунтовано взаємозв’язок між теоретичними законами композиції (цілісність, співпідпорядкованість, акцентування) та їх практичним втіленням у канонічних схемах, зокрема у структурі «петриківського букета». Особливу увагу приділено технологічному базису розпису – системі фундаментальних мазків, які розглянуто як першоелементи матеріалізації художнього задуму. Деталізовано праксеологічний алгоритм творчого процесу, що охоплює етапи від натурних спостережень до глибокої стилізації та ескізування. Доведено, що системне поєднання традиційного канону з індивідуальною творчою інтерпретацією є запорукою збереження національного художнього коду в сучасному соціокультурному просторі.