СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ЯК ЗАСОБУ СТИМУЛЮВАННЯ САМООСВІТИ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Автор(и)

  • Родінкова Вікторія Валеріївна Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова
  • Кременська Лілія Вікторівна Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова
  • Очеретнюк Анна Олександрівна Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова
  • Паламарчук Ольга Всеволодівна Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова
  • Ковальчук Всеволод Віталійович Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-29-37

Ключові слова:

дистанційна освіта, онлайн навчання, самоосвіта, моніторинг якості навчання, анкетування, респонденти, адаптація, психологічний стан, карантин

Анотація

В статті висвітлено результати анкетування студентів щодо аспектів дистанційного навчання. Метою дослідження було виявити переваги і недоліки, дати оцінку, а також виявити загальні тенденції процесу дистанційного навчання у Вінницькому національному медичному університеті в умовах карантину. Респонденти відповіли на ряд запитань про адаптацію до дистанційної освіти, навчальне навантаження та свій психологічний стан, також відзначили позитивні та негативні сторони онлайн навчання. За результатами проведеного дослідження встановлено, що більшість студентів добре адаптувались до дистанційного навчання, хоча ще потребують допомоги викладача у вивченні програмного матеріалу. Більшість студентів зазначили, що навчальне навантаження загалом не збільшилось, а залишилось таким, як було під час очного (офлайн) навчання. Втім, збільшився час підготовки до практичних занять. Адже необхідно самостійно опрацювати матеріал лекцій, зробити тезисний конспект, підготуватися до семінарського опитування та обговорення теми на занятті, зробити тренувальні тести, виконати практичну роботу.
Результати дослідження показали, що дистанційне навчання у переважної більшості студентів викликає почуття спокою та задоволення від можливості навчатися, не залишаючи домівку. Але водночас у студентів виникає почуття стомленості, апатії, а також тривожності та психологічної напруги. Так, студенти 1 курсу рівною мірою відмічають задоволення, спокій, стомлюваність та зниження активності. У студентів 2 курсу на найвищому рівні були стомлюваність та низька активність. Найбільший відсоток студентів 3 та 4 курсів вказали, що дистанційне навчання найчастіше викликає у них спокій, а студенти 5 курсу найчастіше відмічали почуття задоволення.
Негативним результатом дистанційного навчання найбільший відсоток студентів вважає складність виконання практичних завдань без пояснень викладача. Невеликий відсоток студентів вважають, що обсяг наданих матеріалів є завеликим для самостійного опрацювання. Позитивною стороною дистанційного навчання переважна кількість студентів відзначила низький ризик зараження інфекцією, що є важливим у теперішній ситуації з пандемією Covid-19, та можливість завантажувати навчальні матеріали і повторно дивитись відеозапис лекцій та практичних занять, виконувати тренувальні тести. Також позитивним аспектом студенти зазначили використання сучасних технологій навчання – відео лекції із звуковим супроводом, вебінари, відеоконсультації та індивідуальний темп навчання. Таким чином, впровадження в освіту технологій дистанційного навчання буде сприяти одержанню якісно нового освітнього продукту та стимулюватиме перегляд підходів до оцінки якості навчання.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • Родінкова Вікторія Валеріївна, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

    доктор біологічних наук, професор кафедри фармації
    Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

  • Кременська Лілія Вікторівна, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

    кандидат біологічних наук, доцент кафедри фармації
    Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

  • Очеретнюк Анна Олександрівна, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

    кандидат фармацевтичних наук доцент кафедри фармацевтичної хімії
    Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

  • Ковальчук Всеволод Віталійович, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

    кандидат медичних наук, доцент кафедри ортопедичної стоматології
    Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

Завантаження

Опубліковано

2021-06-23

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1

Як цитувати

СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ЯК ЗАСОБУ СТИМУЛЮВАННЯ САМООСВІТИ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ. (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 29-37. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-29-37