ІДЕЇ УЧНЕЦЕНТРИЗМУ ТА ВЧИТЕЛЕЦЕНТРИЗМУ НА УРОЦІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ

Автор(и)

Анотація

Стаття присвячена сучасній тенденції учнецентризму в середній школі, згідно якої провідне місце надається учням, їхнім інтересам, уподобанням, можливостям. Висвітлено ключові моменти зміщення уваги з учителя на учнів у процесі вивчення англійської мови.

Авторами описано причини вчителецентризму. Наголошується, що в українській школі ще зберігається традиційна система ведення уроку, де ключовою фігурою є учитель, домінуюча роль котрого зменшує шанси учнів на оволодіння навичками вільного іншомовного спілкування. Концентрація на ролі вчителя під час уроку є результатом недостатнього застосування комунікативних методів. Відсутність комунікації на уроках англійської мови гальмує розвиток творчої активності учнів, критичного мислення, не передбачає формування у них іншомовної компетентності. При такому підході низьким є рівень внутрішньої мотивації, оскільки школярі не бачать можливості застосування знань, які отримують.

У статті обґрунтовано необхідність застосування комунікативних технологій, які передбачають використання ігрових ситуацій, роботу в малих групах, застосовуються завдань, спрямованих на пошуки помилок, порівняння та співставлення, що підключають не лише пам'ять, але і логіку, вміння мислити аналітично та творчо. Таким чином відбувається переорієнтація на потреби учнів, а вчитель виконує роль провідника в іншомовному середовищі.

Дослідники висвітлили стратегії вибору оптимального об’єму говоріння учителя на уроці англійської мови, детально описали технології скорочення часу, відведеного вчителеві, вказали на труднощі у розробці уроків англійської мови згідно ідеї учнецентризму.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Опубліковано

2019-02-02

Розділ

РОЗДІЛ 2

Як цитувати

ІДЕЇ УЧНЕЦЕНТРИЗМУ ТА ВЧИТЕЛЕЦЕНТРИЗМУ НА УРОЦІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ. (2019). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems. https://vspu.net/sit/index.php/sit/article/view/459