(untitled) (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Однією з умов, що забезпечує певну визначеність і спрямованість змісту освіти, а такожвдосконалення студентами та учнями життєдіяльності, культури і самого себе є відображенняпослідовності еволюції розвитку інтелектуальної складової людини, зв’язків з минулим(традиції) імайбутнім (прогнози, перспективи, тенденції), які становлять щось нове, чого раніше не було [7,с.23]. Історичні аспекти відіграють при цьому виключне значення, оскільки вони, з одного боку, єфактичним програмним матеріалом, а з іншого, – це низка історичних фактів, які відображаютьеволюцію людської думки.Зазвичай у процесі вивченні якихось понять, іноді складається хибне враження, що людствооперувало ними завжди. Наприклад, матриця, лінійне рівняння чи функціональна залежність длясьогоднішнього науковця чи поки що студента (технічних спеціальностей) є поняттями простими ізагальновживаними, однак, ні поняття, ні певні теорії, які ми маємо сьогодні не виникли всвідомості людей одночасно з появою людства. Потрібним був чималий проміжок часуінтелектуальної праці, для того, щоб ми мали те, що ми маємо (і в сфері науки, і в сфері техніки).Саме історичні аспекти дають можливість нам це усвідомити. Крім того, з допомогою знань зісторії, виходячи з можливостей сучасної техніки та з допомогою аналітичного апарату теоріїймовірності ми можемо також прогнозувати майбутнє в сфері наукових досліджень і досягнень.