(untitled) (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Одна з фундаментальних особливостей людини полягає в тому, що все, щовідбувається з нею підлягає безперервній психологічно напруженій самооцінці вчинків, прийнятих рішень, визначення своєї особистісної значимості. Позитивне оцінювання надаєїй додаткову внутрішню активність, сприяє формуванню віри в себе, свої сили, стимулює йзміцнює прагнення до подальшого досягнення поставлених цілей. Негативна оцінка самогосебе робить діаметрально протилежний вплив, не стимулюючи активність особистості, а, навпаки, різко знижуючи її мотивацію й цільову спрямованість, що може привести довиникнення хронічно негативного сприйняття своїх відносин з дійсністю. Це приводить додеформації особистісного початку в людині, істотно звужуючи вибір можливостей длясамореалізації. Зниження самооцінки людини в таких випадках стає природним, закономірним явищем.