ПРО НАПИСАННЯ ТЕСТІВ-ЕСЕ В СУЧАСНІЙ АМЕРИКАНСЬКІЙ ПЕДАГОГІЦІ (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Європейський вибір України, що передбачає її інтеграцію в загальноконтинентальний освітній і науковий простір зумовлює актуалізацію проблеми моніторингу знань. У цьому контексті зростає важливість аналізу зарубіжного, зокрема американського, досвіду використання тестової методики діагностики навчальних досягнень учнів та студентів. Досвід цей, незважаючи на його актуальність, у нашій країні ще недостатньо вивчений.Для оцінювання навчальних досягнень учнів методом тестування в сучасній американській школі використовуються дві основні форми тестових завдань: тести-есе (або, як їх ще називають, тести-твори) та об’ єктивні тести. Термін essay question („екзаменаційне питання”) став широко використовуватися для позначення всіх питань, що передбачають продукування відповідей у вільній формі, причому не тільки таких, що вимагають від екзаменованого розгорнутих відповідей (подібно до творів чи есе), але і таких, на які він повинен дати коротку словесну або числову (наприклад, у вигляді розв’язання математичної задачі) відповіді. На противагу цьому „об’ єктивними завданнями” (objective questions) стали називати питання, що вимагають вибору відповіді із пропонованих альтернатив. До їх складу входять такі види тестових завдань, як завдання з альтернативним вибором відповіді, завдання з множинним вибором відповіді, завдання на встановлення відповідності (matching) та інші.