ПІДРУЧНИК ЯК ОСНОВА ІННОВАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ Рецензія на підручник М.П. Воловика Фізика: Для університетів. – К.: Ірпінь: Перун, 2005. – 864 с. (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Фізиці належить важлива роль у формуванні професійної підготовки інженерних кадрів будь-яких спеціальностей. Вимоги до викладання фізики в сучасних вищих технічних закладах посилюються, зокрема, це стосується розробки нових досконалих підручників.Цьому значною мірою відповідає підручник П.М. Воловика “Фізика”, призначений для вищих технічних та технологічних навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації. Автор поставив перед собою складне завдання-викласти зміст курсу фізики в одному томі. Підручник охоплює всі класичні розділи курсу загальної фізики і складається з 4-х частин: частина І. Фізичні основи механіки (8 розділів), частина ІІ. Молекулярна фізика і термодинаміка (7 розділів), частина ІІІ. Електрика і електромагнетизм (10 розділів), частина ІV. Оптика, атомна і ядерна фізика (16 розділів). Загальний обсяг підручника складає 90,7 друк. арк. У вступі розглянуто предмет фізики та її зв’язок із суміжними науками. Методи фізичного дослідження. Закони фізики. Основні етапи розвитку фізики.На наш погляд, методи фізичного дослідження доцільно доповнити методом аналогій, моделей, методом розумового експерименту, а також більш чітко окреслити роль математики у розвитку фізики.