ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ-ВИКЛАДАЧІВ (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Останнім часом особливу увагу дослідників привернула одна з найактуальніших проблемвищої педагогічної школи – підготовка майбутніх викладачів до професійної діяльності. Рівеньготовності викладача до керівництва навчальним процесом залежить від його базової психолого-педагогічної підготовки. Усі дисципліни психолого-педагогічного циклу в комплексі повинні бутиядром педагогічної підготовки студентів-дизайнерів. Суть дизайну, яка полягає у синтезі техніки,науки та мистецтва, вимагає багатопрофільності освіти. Для того, щоб стати професіоналом,дизайнеру необхідні знання у самих різноманітних галузях. У зв’язку з цим, дизайнерська освітапередбачає роботу в двох напрямках. По-перше, в напрямку розвитку дизайнерського мислення і,по-друге, в засвоєнні методів і правил дизайнерської діяльності та етики, а також суми прикладнихпо відношенню до дизайну знань. Активна роль у цьому процесі належить викладачеві, тому щосаме він займається добором змісту предмета, вибирає освітню технологію, а також безпосередньокерує процесом навчання. На жаль, сучасна практика підготовки майбутніх дизайнерів у вищихнавчальних закладах свідчить про недостатній рівень використання педагогічних технологій упрофесійній підготовці майбутніх викладачів дизайну. Традиційно вважається, що майбутнімвикладачам дизайну необхідно володіти суто профільними знаннями і вміннями, а спеціальнапедагогічна підготовка відіграє в цьому процесі другорядну, підпорядковану роль. Таким чином,перед нами стоїть проблема психолого-педагогічної підготовки майбутніх дизайнерів довикладацької діяльності.