ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ГРУПОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Стаття присвячена безумовно актуальній проблемі, оскільки сьогодні Україна чітко визначила орієнтирина входження в освітній та науковий простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності в контексті європейськихвимог. Це викликало підвищення вимог до організації навчального процесу, які мусять відповідати сучасним реаліямсуспільного життя.Мета і зміст навчання більш успішно досягаються з допомогою варіювання організаційних форм навчання. Цепояснюється специфікою розвитку молодшого шкільного віку, зокрема сприйнятливістю до особистісного досвіду інших –їхнього творчого пошуку емоційних оцінок. У статті порушено проблему організації групової діяльності учнів у початковійшколі. Особлива увага акцентується на формах організації навчальної діяльності, а також описано теоретичний аспекторганізації групової діяльності молодших школярів. На основі вивчення психолого-педагогічної літератури встановлено, щопитаннями форм організації навчання займалисятакі науковці, як О. Вашуленко, В. Дьяченко, І. Ґудзик, В. Науменко, І. Чередов,А. Ярошенко. Аналізуючи сучасну педагогічну літературу та педагогічні джерела, було з’ясовано зміст поняття «формаорганізації навчання», що свідчить про нечітке та неоднозначне тлумачення, а це призводить до термінологічноїплутанини. Значну увагу приділено вибору форм організації навчання, особливостям їх змісту. Виділені й описані характерніособливості організації групової діяльності. Охарактеризовано форми групової роботи, а саме ланкова, бригадна та парна.Автором проведене анкетування серед вчителів початкових класів шкіл м. Вінниці стосовно використання нимитехнології групової навчальної діяльності. На підставі аналізу відповідей вчителів встановлено, що учителі прагнуть достворення у своєму класі дружнього і міцного учнівського колективу, розвиває свої творчі здібності, з цікавістю проводитьнавчальний процес. Такий погляд буде цікавий для студентів, вчителів початкових класів. Проблема потребує подальшогодослідження.