МЕТОДИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ГЕНЕТИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ВИНАХОДІВ (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Нині основним резервом суттєвого вдосконалення навчальногопроцесу в закладах освіти стає залучення особистісних потенцій школяра чи студента. Виявлення творчих задатків та їх цілеспрямоване формування дозволяє, з одного боку, самореалізуватися людині як особистості та побудувавти адекватну«Я-концепцію», а, зіншого боку,–увести до соціуму активного й мислячого фахівця, здатного бачити проблеми, ставити задачі, знаходити оригінальні шляхи їх розв’язання. У даному контексті для методичного забезпечення освітньої галузі«Технологія» важливе використання досліджень із такого виду творчої технічної діяльності, яквинахідництво. Основою зацікавленості до цього виду творчості є ознаки новизни таоригінальності результатів винахідництва. Властивості новизни та оригінальностірезультатів є родовою ознакою будь-якого виду людської творчості, тому на думку багатьохучених(Г. Альтшуллер, Г. Буш, П. Енгельмейєр та ін.) творчі якості, сформовані у процесірозв’язування винахідницьких завдань, будуть переноситись у різні області людськоїдіяльності, що саме по собі соціально цінне.