ОРІЄНТАЦІЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ НА РОБІТНИЧІ ПРОФЕСІЇ В ПРОЦЕСІ ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ ТЕХНОЛОГІЯМИ ВИРОБНИЦТВА (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
Складні соціально-економічні та демографічні процеси, які відбуваються в Україні, ставлять якісно нові вимоги по підготовці старшокласників загальноосвітніх навчальнихзакладів до трудової діяльності. На даний час на ринку праці спостерігається гостра потребав кваліфікованих робітничих кадрах та фахівцях з інженерно-технічних спеціальностей і«перевиробництво» бухгалтерів, фінансистів, юристів, менеджерів. Зокрема, попит ринкупраці, за даними Кіровоградського центру зайнятості, на окремі робочі спеціальності(токар, фрезерувальник, слюсар, муляр, штукатур, тесляр та інші) у десятки разів перевищує їхпропозицію. Вивчення професійних намірів цьогорічних випускників-старшокласниківзагальноосвітніх шкіл Кіровоградської області, показав, що66,7% з них планують навчатисьу ВНЗ, 22,5% - у ССНЗ, 10,8% - у ПТУ. Вони в майбутньому планують стати: економістами– більше8%, юристами– більше7% і т.ін., а оволодіти робітничими професіями, які пов’язаніз технологіями виробництва планує лише3,5%. Аналогічна ситуація існує й у переважнійбільшості регіонів України. Економічні втрати пов’язані з незадовільним формуванням тавикористанням трудових ресурсів стають все більш значними й починають викликатисоціальну напруженість серед молоді. Отже, існує проблема, яка вимагає вдосконаленняпрофесійної орієнтації школярів відповідно потреб ринку праці.