ОРГАНІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ САМОСТІЙНОЇ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦ (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2021)
На сучасному етапі розвитку освітньої системи набуєактуальності питання функціонування маркетингового підходу до професійної підготовкифахівців. Зокрема, це питання знайшло своє висвітлення у дослідженні Г. Міщенкa [1], якийвідзначає, що в результаті споживання освітніх послуг чи програм випускники навчальногозакладу отримують потрібні ринку праці знання й уміння та навички і перетворюються у«товар» для ринку праці- кваліфіковані кадри. «Товаром» вищого навчального закладу є випускник і його диплом як документ, щогарантує певні дивіденди від інвестованих в освіту матеріальних і моральних зусильіндивіда. Не випадково на зарубіжних ринках праці дуже часто конкурують саме дипломи якпоказник авторитету і престижності того чи іншого навчального закладу. Ось чому, на думкуГ. Міщенка, головним ринковим сегментом процвітаючого вищого закладу освіти має бутисаме ринок праці, а товаром- дипломований спеціаліст, фахівець у тій чи іншій сферіекономіки, як результат освітніх послуг, програм і технологій, з якими заклад освіти івиходить на ринок кваліфікованої праці.