МИСТЕЦЬКО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У КОНТЕКСТІ КУЛЬТУРОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ (Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 2022)
З огляду на потреби сучасного українського суспільства метою освітньої ланки, що відповідаєза підготовку педагогічних кадрів, є створення такої системи педагогічної освіти, яка на основі національнихнадбань світового значення та усталених європейських традицій забезпечує формування педагогічнихпрацівників, здатних здійснювати професійну діяльність на демократичних та гуманістичних засадах.У реалізації культуротворчої функції в процесі підготовки майбутнього педагога особлива роль відведенамистецтву. Нині стає очевидним, що лише ті наукові положення матимуть перспективу, які покладаються наособистість в її сутнісному вимірі, звертаються до її свідомості й самосвідомості, до вищих її почуттів в опануванніморально-духовної культури свого народу і людства в цілому.Особливу цінність у процесі культурної ідентифікації педагога, вибору ним культуродоцільного йкультуротворчого образу професійної діяльності мають твори народного мистецтва. Адже цілком очевидно, щолюдина ніколи і ні за яких обставин не вивільняється від тих джерел, на яких формувалися її єство, характер,глибинна ментальність. Тому до національного потрібно повертатися в освіті і в культурі, в теорії і в практиці.Мистецько-педагогічна підготовка майбутнього вчителя початкових класів, що базується на використаннітворів народно-музичного мистецтва, передбачає етапну організацію процесу засвоєння студентами змістумистецько-професійної освіти в спеціально створеному педагогічному середовищі. Цей процес є послідовністюзнаннєво-мотиваційного, інтерпретаційно-творчого, операційно-діяльнісного етапів, кожен з якихсупроводжується використанням педагогічно доцільних форм, методів, прийомів, технологій роботи зістудентами, спрямованих на формування в них професійної компетентності щодо використання творів народногомузичного мистецтва в освітній роботі з молодшими школярами, набуття досвіду художнього спілкування змузичним фольклором.