ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ АДАПТАЦІЇ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ТУРИЗМУ

DOI 10.31652/2415-7872-2022-71-65-72

Автор(и)

  • Тетяна Фадєєва кандидат географічних наук, Вінницький торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету

Ключові слова:

адаптація, професійна адаптація, кар’єра, студенти, менеджери у сфері туризму, етапи професійної адаптації.

Анотація

У статті розглядаються особливості професійної адаптації випускників магістратури в галузі туристичного менеджменту. З’ясовано, що визначальними чинниками успішної професійної адаптації фахівців сфери туризму виступають пізнавальна самостійність, потреба у вдосконаленні комунікативних умінь, формування ієрархічно структурованої системи ціннісних орієнтацій, професійне самовизначення, конкретизація життєвих планів, здатність до самореалізації. Розглянуті класифікації видів адаптації за різними критеріями: за відносинами суб'єкт-об'єкт; за впливом на працівника; за рівнями; за напрямами. На основі соціологічного опитування здійснено аналіз практики професійної адаптації студентів-менеджерів з туризму. Проаналізовано етапи кар’єрного зростання менеджерів у сфері туризму (кар’єра професійна та внутрішньо-організаційна). 

Посилання

Актуальні проблеми професійної орієнтації та професійного навчання населення: збірник наукових праць ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції / Упорядники: М.А. Міропольська, Л.М. Капченко, А.В. Алєксєєва, Н.В. Савченко. Київ: ІПК ДСЗУ, 2008. 456 с.

Галузяк В. М. Психологія вищої школи: навчальний посібник. Вінниця: ТОВ «Нілан ЛТД», 2017. 204 с.

Галус О.М. Професійна адаптація студентів в умовах ступеневого педагогічного ВНЗ: монографія. Хмельницький: ХГПА, 2007. 473 с.

Єгорова Є.В. Як досягти успіху у працевлаштуванні: на допомогу учням, випускникам ПТНЗ та коледжів: методичні рекомендації. Київ: Науковий світ, 2008. 21 с.

Ничкало Н.Г. Адаптація професійна. Енциклопедія сучасної України. Київ, 2001. Т.1. С. 179-180.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-26

Номер

Розділ

ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА