ДИСТАНЦІЙНА НЕПОВНА СЕРЕДНЯ ШКОЛА ДЛЯ ДОРОСЛИХ НА БАЗІ «МОДЕЛІ ОСВІТИ ДЛЯ ЖИТТЯ Й ПРАЦІ» (МЕВІТ) У МЕКСИЦІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31652/

Ключові слова:

освіта дорослих; система освіти Мексиканських Сполучених Штатів; дистанційна неповна середня школа для дорослих; професійне навчання уразливих верств дорослого населення; Модель освіти для життя й праці

Анотація

У роботі представлено результати науково-педагогічного дослідження, метою якого було розкрити основні особливості дистанційної неповної середньої школи для дорослих та її роль у професійному навчанні уразливих верств дорослого населення, аналізуючи Модель освіти для життя й праці (МЕВІТ) Мексиканських Сполучених Штатів та її інструменти. Авторами виявлено, що дистанційна неповна середня школа для дорослих є одним зі спеціальних навчально-соціальних проектів для уразливих верств дорослого населення Мексики та поряд з іншими освітніми пропозиціями для бідних робітників та селян, інвалідів, індіанців, тимчасових робітників, безробітної молоді (а саме, «Культурними місіями»; програмою «Навчання тимчасових сільськогосподарських робітників-мігрантів» тощо) відіграє важливу роль у професійному навчанні маргінального дорослого населення Мексиканських Сполучених Штатів. Вона є невід’ємною складовою системи освіти Мексики. Авторами з’ясовано також, що навчання у дистанційній неповній середній школі для дорослих є абсолютно безкоштовним, доступним та гнучким; воно спирається на Модель освіти для життя й праці (МЕВІТ). Заслуговує на увагу і той факт, що для її користувачів розробляється спеціальний друкований і цифровий матеріал з урахуванням їх потреб. Важливо звернути увагу на те, що однією з форм керівництва навчального процесу є як офлайн так і онлайн тьюторинг, що відповідно планується, реєструється, оцінюється та має подальший контроль з боку наставників або онлайн модераторів з конкретними психопедагогічними та психосоціальними навичками для обслуговування саме такої категорії дорослого населення. Встановлено, що предмети, обов’язкові для акредитації з метою отримання атестата про неповну середню освіту, діляться на чотири групи: мова і спілкування, математика й розв’язання задач, охорона здоров’я та навколишнє середовище, сім’я, громадське життя та соціум; елективним є курс англійської мови. Майже усі навчальні заходи проводяться дистанційно, проте, передбачаються також індивідуальні й групові аудиторні заняття з педагогомінструктором.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • Жижко Олена Анатоліївна

    доктор педагогічних наук, професор відділу гуманітарних наук Автономного університету м. Сакатекаса, Мексика

  • Бельтран Галі-Олександра

    кандидат педагогічних наук, викладач Технологічного університету м. Дуранго, Мексика

  • Мендескарло-Сільва Віолета

    кандидат юридичних наук, викладач Автономного університету м. Сан-Луіс-Потосі, Мексика

Посилання

Dirección General de Planeación DGPPYEE-SEP. (2020). Programa Sectorial de Educación 2020-2024. México, SEP, in: https://www.planeacion.sep.gob.mx/Doc/planeacion/mediano_plazo/pse_2020_2024.pdf (accessed: 14.08.2022).

Iazzetta, Marco (2020). “Estado, crimen organizado y pandemia por COVID-19”, en Temas y debates, No. 40, pp. 289-294, ISSN 1853-984X.

Instituto Nacional de Educación de Adultos INEA. (2022). Cursos MEVyT en línea, in: http://mevytenlinea.inea.gob.mx/inicio/index.html (accessed: 20.10.2022).

Instituto Nacional de Educación de Adultos INEA. (2006). Programa de atención a jornaleros agrícolas migrantes, Mèxico, INEA.

Pieck E. (2020). La oferta de formación para el trabajo en México. Documentos de investigación, México, Universidad Iberoamericana-Instituto de investigaciones para el desarrollo de la educación.

Robles-Soto S., Martínez-Macías, A., Aguilar-Torres, C., Zhizhko, E. (2022). “La inflación en México y Zacatecas, período 2012-2017”, South Florida Journal of Development, Miami, Vol. 3, No. 1, 2022, pp.786-795, DOI: 10.46932/sfjdv3n1-058.

Servicios Educativos Integrados al Estado de México. Secretaría de Educación SEIEM-SEP. (2023). Alfabetización y Educación para Adultos, in: http://www.seiem.edu.mx/web/Acerca (accessed: 11.08.2023).

Zhizhko, E. (2018). Development of the Textual Communicative Competences in Professional Education of Marginalized, Kyiv, Publisher Bykhun V.Y., 136 p.

Завантаження

Опубліковано

2024-04-19

Як цитувати

ДИСТАНЦІЙНА НЕПОВНА СЕРЕДНЯ ШКОЛА ДЛЯ ДОРОСЛИХ НА БАЗІ «МОДЕЛІ ОСВІТИ ДЛЯ ЖИТТЯ Й ПРАЦІ» (МЕВІТ) У МЕКСИЦІ. (2024). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 71, 194-200. https://doi.org/10.31652/