ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ ЗІ СТУДЕНТСЬКОЮ МОЛОДДЮ ЯК УМОВА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

Автор(и)

  • Задворняк Людмила Сергіївна Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2020-58-91-98

Ключові слова:

виховання, професійна підготовка, професійна культура, студентське самоврядування, позааудиторна робота, самостійна робота

Анотація

У статті розкривається специфіка організації позааудиторної роботи зі студентською молоддю у закладі вищої освіти, описані основні ідеї, досвід та умови організації позааудиторної роботи. Наведені приклади форм позааудиторної діяльності здобувачів вищої освіти, показані шляхи включення студентів в різні напрямки суспільно-корисних і особистісно-цікавих занять.
Освітній процес у закладі вищої освіти спрямований на формування професійних компетентностей і якостей особистості, виховання громадянськості, працьовитості, поваги до прав і свобод людини, формування особистості, інтегрованої в сучасне суспільство і націленої на вдосконалення цього суспільства. Одним із способів організації ефективного навчання, інтенсифікації освітнього процесу у вищій школі є створення єдиної системи аудиторної і позааудиторної роботи зі студентами.
Важливою сферою в організації роботи закладів вищої освіти у напрямі формування загальнолюдських ціннісних орієнтацій є позааудиторна діяльність, яка надає студентам великі можливості для отримання теоретичних знань, освоєння практичних навичок і формування загальнокультурних і професійних компетенцій.
Реалізація внутрішнього потенціалу студентської молоді в закладі вищої освіти, побудова внутрішніх і зовнішніх факторів формування його громадянської позиції зумовлюється успішною організацією позааудиторної роботи здобувачів вищої освіти, яка складається із самостійної роботи студентів, діяльності із органами самоврядування студентського, культурно-дозвіллєвої діяльності за інтересами, роботи з підвищення професійної майстерності тощо.
Освітній процес підготовки фахівців, який би відповідав вимогам сучасності, передбачає пошук і відбір відповідних форм та методів організації позааудиторної роботи, які б давали можливість здобувачу вищої освіти самостійно розкривати свої уміння, творчий потенціал, здібності й підштовхували б його до пошуку нових знань, необхідних для формування готовності до професійної діяльності. Тому позааудиторна робота, як форма навчання, за якої майбутній фахівець засвоює необхідні знання, оволодіває вміннями та навичками систематично та планомірно працювати, формує власний стиль майбутньої професійної діяльності, є надзвичайно важливою у процесі фахової підготовки майбутніх спеціалістів. У статті розглянуто особливості організації позааудиторної діяльності студентської молоді в умовах закладу вищої освіти. Визначено роль позааудиторної роботи студентів у процесі формування готовності до здійснення безпосередньої практичної діяльності та розглянуто зміст поняття «Позааудиторна робота», як умова підвищення ефективності освітнього процесу.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографія автора

  • Задворняк Людмила Сергіївна, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.

    асистент кафедри дошкільної освіти Вінницького державного
    педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна

Посилання

Бех І. Д. Виховання особистості : у 2-х кн. Книга 2 : Особистісно-орієнтований підхід : науково-

практичні засади Текст.. Київ: Либідь, 2003. 344 с.

Кучерява О. Ю. Форми та види позааудиторної роботи з математики в педагогічному

університеті. К., 2009. No 31. с. 79-81

Матвіїв-Лозинська Ю. О. Позааудиторна діяльність як складова навчально-виховного процесу

вищого навчального закладу. Вісник ЛДУ БЖД. 2011. No5. с. 177.

Онучак Л. В. Педагогічні умови організації самостійної позааудиторної роботи студентів

економічних спеціальностей: автореф. дис. канд. пед. наук: Київ, 2002. С. 18.

Овчаренко Г. Е. Позанавчальна діяльність студентів у вищих навчальних закладах : сутнісні

характеристики, структура та особливості Текст.. Освіта Донбасу. 2008. No 5-6 (130-131).

С. 35-38.

Педагогічний словник / за ред. М. Д. Ярмаченка. Київ: Пед. думка, 2001. С. 167.

Петриченко Л. Система позааудиторної роботи, спрямованої на підготовку майбутнього

вчителя до творчої професійної діяльності. Випуск ІІ. Слов’янськ, 2010. С. 33-40.

Скрипник Н.С. Позааудиторна діяльність студентів вищих навчальних закладів : сутність,

структура й особливості Текст.. 2012. Вип. 27 (80). С. 566-571.

Стоян О. М. Організація дозвілля студентської молоді. Київ: Вища школа, 1984. С. 41.

Завантаження

Опубліковано

2020-11-16

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2

Як цитувати

ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ ЗІ СТУДЕНТСЬКОЮ МОЛОДДЮ ЯК УМОВА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ. (2020). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 91-98. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2020-58-91-98