ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ АКТИВНИХ ФОРМ ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ З ВИХОВАНЦЯМИ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Автор(и)

  • Кудярська Тетяна Романівна Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-55-63

Ключові слова:

педагогічні умови, підготовка, майбутні педагоги, заклади дошкільної освіти, активні форми, педагогічна взаємодія, вихованці, інклюзивне освітнє середовище

Анотація

В контексті аналізу педагогічних умов підготовки майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти (ЗДО) до впровадження активних форм педагогічної взаємодії з вихованцями ЗДО в умовах інклюзивного освітнього середовища, у статті розглянуто це питання з мультидисциплінарної точки зору.
Спираючись на результатах досліджень науковців, власний досвід, результати опитування викладачів, визначено й обґрунтовано такі педагогічні умови: забезпечення позитивної мотивації студентів до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання; створення креативного освітнього середовища через моделювання педагогічної взаємодії; використання інноваційних технологій навчання та спецкурсу «Основи формування готовності майбутніх педагогів ЗДО до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання».
Першою педагогічною умовою виокремлено забезпечення позитивної мотивації студентів до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання. Реалізація першої педагогічної умови – забезпечення позитивної мотивації студентів до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання – спрямовувалась на формування аксіологічного компоненту підготовки майбутніх педагогів – сукупність стійких мотивів до роботи в умовах інклюзивної освіти, визнання кожної дитини суб’єктом навчально-вихованої діяльності.
Другою педагогічною умовою визначено створення креативного освітнього середовища через моделювання використання активних форм педагогічної взаємодії. Важливу роль у формуванні готовності майбутніх педагогів ЗДО до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзії відіграє креативне освітнє середовище закладу вищої освіти, оскільки воно забезпечує всебічний розвиток особистості під час навчання та допомагає розвивати позитивний потенціал особистості.
Третьою педагогічною умовою стало використання інноваційних технологій навчання та спецкурсу «Основи формування готовності майбутніх педагогів ЗДО до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання». Метою спецкурсу «Основи формування готовності до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в мовах інклюзивного навчання» було наступне:
 забезпечення фундаментальних знань майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти про застосування активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання;
 розвиток у майбутніх педагогів умінь використовувати одержані теоретичні знання під час впровадження активних форм педагогічної взаємодії в умовах інклюзивного навчання.
Для підвищення рівня засвоєння навчального матеріалу під час вивчення спецкурсу використовувалися мультимедійний супровід, структурно-логічні схеми та інтерактивні методи.
Зміст курсу побудували таким чином, щоб сформувати в студентів цілісне уявлення про виникнення, розвиток та актуальність інклюзивної форми навчання та значення активних форм педагогічної взаємодії в досягненні його мети.
Отже, формування готовності майбутніх педагогів закладів дошкільної освіти до впровадження активних форм педагогічної взаємодії в мовах інклюзивного навчання відбувається в процесі викладання психолого-педагогічних дисциплін, дисциплін фахового блоку, традиційних, інноваційних курсів і спецкурсу, а також у позааудиторній діяльності (наукова робота, педагогічна практика, волонтерська діяльність, самостійна робота тощо), що допомагає студентам більш глибоко пізнати специфіку педагогічної взаємодії в умовах інклюзивної освіти,. Це підтвердили результати нашої дослідно-експериментальної роботи.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографія автора

  • Кудярська Тетяна Романівна, Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника

    завідувач логопедичного пункту Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради,
    викладач кафедри теорії та практики дошкільної і спеціальної освіти ДВНЗ
    «Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника», м. Івано-Франківськ, Україна

Завантаження

Опубліковано

2021-06-23

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2

Як цитувати

ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ АКТИВНИХ ФОРМ ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ З ВИХОВАНЦЯМИ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА. (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 55-63. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-55-63