МОДЕЛЬ МІЖРІВНЕВОГО БАЛАНСУ В ОЦІНЦІ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНИХ НАВЧАЛЬНИХ МЕТОДИК

Автор(и)

  • Дубягін Олександр Борисович Національного університету «Чернігівська політехніка»
  • Печко Олександр Миколайович Національний університет «Чернігівська політехніка»
  • Ридзель Юрій Миколайович Національний університет «Чернігівська політехніка»

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-109-120

Ключові слова:

експериментальна і контрольна групи, інноваційна і традиційна методики навчання, коефіцієнт ефективності, модель міжрівневого балансу, педагогічний експеримент, показники міжрівневого балансу, шкала відношень

Анотація

Фактор міжрівневого пересування учасників педагогічного експерименту з одного рівня успішності навчання на інший рівень може бути використаний для удосконалення оцінки ефективності інноваційних навчальних методик. Для цього пропонується скористатися моделлю міжрівневого балансу, синтезованою в агрегатній формі. На основі даної моделі створено систему показників міжрівневого балансу, застосування яких в аналізі ефективності інновацій, разом з традиційними характеристиками ефективності, уможливлює всебічну кількісну оцінку динаміки успішності навчання. У традиційних методиках аналізу ефективності інновацій, як ключовий, фактор пересування учасників педагогічного експерименту з одного рівня успішності навчання на інший не враховується.
У статті запропонована схема оцінки ефективності освітніх інновацій на етапі статистичного аналізу результатів паралельного педагогічного експерименту, представлених значеннями ознаки – успішності навчання, вимірюваної в багаторівневій шкалі відношень, і відповідними значеннями частоти – чисельності учасників міжрівневого руху. Саме використання чисельність міжрівневих пересувань в якості ваги за відношенням до успішності навчання є передумовою застосування агрегатної форми моделі міжрівневого балансу. Балансові показники, що визначаються на її основі, є зваженими. В ролі шуканого показника ефективності пропонується використати однойменний коефіцієнт, яким порівнюються між собою очікувані та неочікувані кількісні зміни успішності навчання. Останні становлять балансові показники міжрівневого пересування.
Запропонована схема аналізу викладена на прикладі реального паралельного педагогічного експерименту. Одержані результати свідчать про її практичну значущість щодо оцінки потенційних можливостей досліджуваних інновацій, визначення найбільш вагомих важелів впливу на загальний результат навчання.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • Дубягін Олександр Борисович, Національного університету «Чернігівська політехніка»

    кандидат технічних наук, доцент,

    Національного університету «Чернігівська політехніка»

  • Ридзель Юрій Миколайович, Національний університет «Чернігівська політехніка»

    кандидат економічних наук, старший викладач кафедри фізичної реабілітації
    Національного університету «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна

Завантаження

Опубліковано

2021-06-23

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3

Як цитувати

МОДЕЛЬ МІЖРІВНЕВОГО БАЛАНСУ В ОЦІНЦІ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНИХ НАВЧАЛЬНИХ МЕТОДИК. (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 109-120. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-109-120