МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕСТІВ У СВІТЛІ КОМПЕТЕНТІСНОГО ПІДХОДУ

Автор(и)

Анотація

Модернізація вищої освіти в сучасних умовах обумовлюється потребами врахування вимог компетентісного підходу, що посилює увагу до відповідного методичного забезпечення освітнього процесу. В статті на основі авторського досвіду розглянуто проблеми формування у вищій школі загальних компетенцій першого (бакалаврського) рівня за допомогою тестування. В сучасних умовах масового використання інформаційних технологій тести як інструмент пізнання і передачі знань, мають, значний потенціал не тільки в можливостях автоматичної процедури контролю, обробки робіт і зберігання інформації, але й забезпеченні об’єктивності контролю, стимулювання мотивації до навчання, сприянні формуванню певних компетенцій.

На основі аналізу європейських та вітчизняних підходів, що відображені в Національній рамці кваліфікацій та в Проєкті «Tuning of educational structures» («Налаштування освітніх структур») щодо формування компетентного фахівця визначена необхідність набуття загальних і спеціальних (фахових) компетенцій. Особливу увагу приділено характеристиці загальних компетенцій, що представляють собою оволодіння сукупністю інструментальних, міжособистісних і системних компетенцій.

Наголошено на можливості використання тестів як освітнього навчального засобу під час формування загальних компетенцій. Подано приклади використання тестів у процесі формування різновидів когнітивних умінь (аналізу і синтезу, абстрагування й узагальнення, індукції і дедукції та аналогії). Визначено такі методичні засади використання тестів як доцільність, послідовність, регулярність, системність. Окреслено перспективи використання тестів для формування інструментальних компетенцій.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Опубліковано

2019-02-03

Розділ

РОЗДІЛ 5

Як цитувати

МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕСТІВ У СВІТЛІ КОМПЕТЕНТІСНОГО ПІДХОДУ. (2019). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems. https://vspu.net/sit/index.php/sit/article/view/529