ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ КРАЄЗНАВСТВА

Автор(и)

  • О.Ф. Дзюбенко м. Вінниця

Ключові слова:

екологічне виховання, засоби краєзнавства, суспільство-природа, гармонізація, історичний процес

Анотація

Нинішня екологічна ситуація лежить у полі проблематики взаємодії таких двох
складних і різнорідних систем, як суспільство і природа. Наука свідчить про їх
коеволюцію, тобто історичну взаємозалежність і взаємозумовленість їхнього розвитку.
Сучасний етап розвитку суспільства характеризується загостренням екологічних проблем, які становлять реальну загрозу існуванню людини і біосфери в цілому.
Аналіз відповідних літературних джерел свідчить, що в основі взаємодії людини з навколишнім середовищем лежить певний тип ставлення до природи. Тому недостатньо і неправомірно розглядати проблему “суспільство-природа” як тільки технічну, екологічну або організаційну. Вона постає і як проблема соціальна і вимагає нового ставлення до природи, глибокої реорганізації всього способу життя, поведінки кожної людини.
Традиційно склалось ставлення до природи, яке характеризується переважанням споживацьких інтересів, і знайшло своє відображення в ідеї “підкорення природи”. Але в історії взаємодії людського суспільства з природою є приклади безконфліктного співіснування людини з навколишнім середовищем. Це дає підставу говорити про можливість гармонізації відносин людського суспільства з природою.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Опубліковано

2021-03-01

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2

Як цитувати

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ КРАЄЗНАВСТВА. (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 3, 86-92. https://vspu.net/sit/index.php/sit/article/view/1006