ВИКОРИСТАННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ КОМП’ЮТЕРІВ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНИМ МОВАМ

Автор(и)

  • Є.В. Громов м. Вінниця

Ключові слова:

Персональний комп'ютер, навчання, іноземні мови

Анотація

У сучасному світі вже не ставиться під сумнів необхідність використання обчислювальної техніки в процесі навчання іноземним мовам. З інформаційної точки зору мистецтво навчання може розглядатися як найбільш ефективна організація спілкування того, хто навчається із знаннями, а головна мета сучасної освіти – навчити людей ці знання видобувати, систематизувати і використовувати у повсякденному житті. Якщо розглядати сучасні персональні обчислювальні машини не просто як засіб технічної підтримки навчального процесу, а як устаткування, що здатне виконувати педагогічні функції, а також таке, що містить у собі конкретні знання з можливістю їхньої передачі в процесі діалогу з учнями, то можна виділити різні способи використання комп’ютерів у процесі навчання:
комп’ютер – помічник викладача. У цьому випадку навчальний процес будується у
відповідності з традиційним змістом освіти та методами передачі знань від викладача до учня.
Навчальні програми, що використовуються при цьому, лише моделюють деякі завдання, теми, розділи курсу, що вивчається, та спілкуються з учнями за доволі жорстким сценарієм. За цих умов превалює груповий метод навчання в традиційних групах, класах тощо.
комп’ютер – викладач. За цих умов також моделюється традиційна методика навчання
і будується жорсткий план процесу. Однак відповідні навчальні програми спрямовані на
навчання цілому курсу (інформатиці, англійській мові, таке інше). Як правило, вони
призначені для індивідуалізованого навчання (частіше за все – в домашніх умовах).
комп’ютер – джерело знань та оцінювач знань учня. В цьому випадку використовується так звана альтернативна педагогіка, коли учень, виходячи із цілейнавчання та своїх можливостей, спираючись на власні знання та досвід, звертається до комп’ютера як до носія необхідної для нього інформації або як до оцінювача отриманих учнем знань. Такий спосіб можна використовувати як при груповому, так і при індивідуалізованому навчанні в межах дистанційної освіти.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Опубліковано

2021-03-12

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 5

Як цитувати

ВИКОРИСТАННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ КОМП’ЮТЕРІВ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНИМ МОВАМ. (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 8, 259-263. https://vspu.net/sit/index.php/sit/article/view/2044