STEM-ЦЕНТР ЯК ОСВІТНІЙ РЕСУРС ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТИ (STEM-ОСВІТИ)

Автор(и)

  • Ковтонюк Мар’яна Михайлівна Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.
  • Соя Олена Миколаївна
  • Туржанська Оксана Степанівна Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-46-55

Ключові слова:

освіта, інтеграція, STEM-освіта, STEM-центр

Анотація

В статті викладено результати досліджень процесу модернізації системи освіти в Україні, що спрямований на суттєве оновлення змісту, методик і технологій навчання учнів та студентів. Описано нормативні засади вітчизняної державної політики в галузі STEM-освіти щодо підготовки кваліфікованих фахівців у галузях, пов’язаних з новітніми технологіями й високотехнологічними виробництвами на стику з природничими науками. Описано теоретичні й практичні результати досліджень щодо реалізації загальних аспектів впровадження STEM-освіти, її проблем та перспектив. Показано, що невід’ємною складовою організації навчання в контексті розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти) є створення мережі STEM-центрів, зокрема в закладах вищої освіти, які здійснюють підготовку педагогічних працівників. Обґрунтовано важливість підсилення мотиваційної складової реалізації STEM-проєктів; підготовки кваліфікованих тьюторів STEM-освіти на всіх рівнях її впровадження; перепідготовки чи підвищення кваліфікації науково-педагогічних і педагогічних працівників задля ефективного використання ними засобів STEM як інструментів профорієнтації та навчання учнівської/студентської молоді; співпраці викладачів/учителів та залучення фахівців високотехнологічних галузей до освітнього процесу в галузі природничо-математичної освіти (STEM-освіти), акумулювання фінансових ресурсів/коштів, необхідних для повноцінного оснащення STEM-центрів з метою пропагування інновацій у сфері освіти. Висвітлено досвід щодо функціонування STEM-центру «Навчально-науковий тренінг-центр з інформатики та комп’ютерної математики» на базі кафедри математики та інформатики Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Розглянуто інноваційні форми впровадження STEM-освіти для залучення молоді до навчально-практичної та науково-дослідницької діяльності.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • Ковтонюк Мар’яна Михайлівна, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського.

    доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри математики та інформатики
    Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна

  • Соя Олена Миколаївна

    кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри математики та інформатики
    Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна

Завантаження

Опубліковано

2021-06-23

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2

Як цитувати

STEM-ЦЕНТР ЯК ОСВІТНІЙ РЕСУРС ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТИ (STEM-ОСВІТИ). (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 46-55. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-46-55

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають