ЗАСТОСУВАННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ І ОСВІТІ ДОРОСЛИХ

Автор(и)

  • Біда Олена Анатоліївна Закарпатський угорський інституту імені Ференца Ракоці ІІ
  • Кучай Олександр Володимирович Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Кучай Тетяна Петрівна Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-85-91

Ключові слова:

праксеологічний підхід, підготовка майбутніх фахівців, вища школа, інтеграція, навчання, інноваційна діяльність

Анотація

В статті розглядаються деякі аспекти праксеологічного підходу в процесі професійної підготовки майбутніх фахівців вищої школи України. Висвітлено, що праксеологія має численні та багатосторонні зв’язки з різними спеціальними науками. Розкрито головне завдання праксеологічного підходу схарактеризовано важливі функції праксеологічного підходу в процесі професійної підготовки майбутніх фахівців, а також використання ідей та принципів праксеології в освітньому процесі закладу вищої освіти.
Праксеологічний підхід шляхом можливої інтеграції з іншими загальнонауковими підходами може бути реалізований у більшості сучасних інноваційних форм навчання. Сутність праксеологічного компонента полягає в організації ефективної креативної та інноваційної діяльності науково-педагогічних фахівців, що забезпечує успішне створення нових технологій, методів, програм. Розкрито принципи впливу праксеології навчання на ефективність навчального процесу, що модернізують зміст навчання та організаційні форми професійної підготовки фахівців. Праксеологічний підхід відрізняється від інших підходів своєю прагматичністю: метою праксеологічного підходу є обґрунтування норм ефективної діяльності людини, значення - максимальна ефективність та доцільність, завдання - аналітичний опис, опис та класифікація шляхів вдосконалення діяльності спеціалістів. У парадигмі праксеологічного підходу діяльність людини як об’єкта розглядається з точки зору оптимального здійснення. Праксеологічний підхід застосовується у багатьох сферах, пов'язаних з діяльністю. Наприклад, практичний підхід в даний час використовується в організації діяльності, менеджменті, дослідженнях, проектуванні та інших. Суть праксеологічного підходу полягає у вдосконаленні практичної діяльності з орієнтацією на максимальну доцільність. Можливості цього підходу дозволяють не тільки визначати норми діяльності, але й пропонувати рекомендації щодо оптимізації дій.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • Біда Олена Анатоліївна, Закарпатський угорський інституту імені Ференца Ракоці ІІ

    доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки і психології,
    Закарпатський угорський інституту імені Ференца Ракоці ІІ

  • Кучай Олександр Володимирович, Національний університет біоресурсів і природокористування України

    доктор педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки,
    Національний університет біоресурсів і природокористування України

  • Кучай Тетяна Петрівна, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II

    доктор педагогічних наук, професор кафедри психології і педагогіки,
    Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II

Завантаження

Опубліковано

2021-06-23

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3

Як цитувати

ЗАСТОСУВАННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ І ОСВІТІ ДОРОСЛИХ. (2021). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 85-91. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2021-61-85-91

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають