ВПРОВАДЖЕННЯ ІНОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС:СТВОРЕННЯ РОЗУМНОГО КАБІНЕТУ ІНФОРМАТИКИ В УНІВЕРСИТЕТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31652/2412-1142-2023-70-83-89

Ключові слова:

інформатика; заклади вищої освіти; "розумний" клас; "розумний" кабінет; мікроелектроніка; Arduino; робототехніка; програмування

Анотація

Метою даної роботи є висвітлення питань, пов'язаних зі створенням "розумних" кабінетів інформатики на основі мікроелектроніки у закладах вищої освіти. "Розумний" кабінет інформатики - це повністю автоматизоване освітнє середовище, яке працює в трьох режимах: "стандартний", "автоматичний" та "автоматичне енергозбереження". Керувати "розумним" кабінетом можна за допомогою смартфонів, персональних комп'ютерів та пультів дистанційного керування. "Розумна" шафа, призначена для інформатики, оснащена низкою датчиків, електронних частин та індикаторів на базі WiFi модулів Arduino UNO, MEGA та ESP8266-12E. Вбудовані датчики та індикатори "розумного" офісу вимірюють стан мікроклімату в кабінеті та класі, а також відображають інформацію для проведення демонстраційних презентацій та лабораторних робіт. Кабінет складається з трьох модулів: "Інформаційний", "Виконавчий" та "Демонстраційний", які управляються мікроконтролером ATMEL. Демонстраційний модуль призначений для легкого і швидкого підключення різних датчиків і компонентів до без паяльних плат. Він використовує відкриту платформу програмування Arduino. Розумні датчики можна використовувати в кабінетах інформатики для відстеження змінних параметрів навколишнього середовища як у приміщенні, так і за його межами (таких як температура, вологість, тиск, рівень освітленості, вміст вуглекислого газу та інших газів в атмосфері). Крім того, можна дистанційно керувати периферійними пристроями, такими як телевізори, проектори, лампи, електричні розетки та штори. Всі три модулі об'єднані в бездротову локальну мережу з використанням топології "зірка" для радіозв'язку між модулями. Основними складовими системи є виконавчі модулі, які мають доступ до Інтернету, обладнання, технології та програмні інструменти. Використання технічної бази в закладах вищої освіти передбачає створення "розумних" кабінетів інформатики для вищих навчальних закладів.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Біографії авторів

  • Шевченко Людмила Станіславівна

    доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інноваційних та інформаційних технологій в освіті, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна

  • Уманець Володимир Олександрович

    кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри інноваційних та інформаційних технологій в освіті, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна

  • Розпутня Богдан Миколайович

    здобувач освіти рівня магістр Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, Україна

Посилання

Іванова, І. І., Сидоренко, О. О. "Сучасні підходи до викладання інформатики." Науковий журнал "Інформатика в освіті" 5.2 (2020): 45-60.

Arnold, K.E., and Pistilli, M.D. (2012). "Course Signals at Purdue: Using Learning Analytics to Increase Student Success." In: Proceedings of the 2nd International Conference on Learning Analytics and Knowledge, pp. 267– 270. Association for Computing Machinery, New York, NY, USA.

Broughan, C., & Prinsloo, P. (2020). "(Re)centring students in learning analytics. In conversation with Paulo Freire." Assessment and Evaluation in Higher Education, 45(4), 617–628.

Петров, П. П. "Інновації в освітньому процесі." Київ: Видавництво "Навчальна література", 2021.

"Інтеграція інтерактивних технологій у навчання інформатики: досвід університетів." Матеріали Міжнародної конференції "Інформатика в освіті" (2019): 110-125.

ГО "Національна асоціація вчителів інформатики." веб-сайт.. Доступно за URL: https://nauki.info.ua (2023).

Стратегія розвитку вищої освіти в Україні до 2030 року: Про схвалення Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2022—2032 роки.. Київ: Міністерство освіти і науки України, 2022.

Тимчук, В. М. "Впровадження інновацій у навчальний процес: методологія та практика." Київ: Видавництво "Наукова думка", 2017.

Shevchenko, Lyudmila. "Implementing e-learning in the context of future professional activity." "Modern information technologies and innovative teaching methods in the training of specialists: methodology, theory, experience, problems" (2020): 239-249.

Уманець, В., Бойчук, В., Павлюк, В., та Ангелов, Б. "Використання засобів доповненої реальності у підготовці педагога на прикладі комплексного курсу «Створення програмного забезпечення AR»." "Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми: збірник наукових праць" (2022): 78–88.

Завантаження

Опубліковано

2024-02-06

Як цитувати

ВПРОВАДЖЕННЯ ІНОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС:СТВОРЕННЯ РОЗУМНОГО КАБІНЕТУ ІНФОРМАТИКИ В УНІВЕРСИТЕТІ. (2024). Modern Information Technologies and Innovation Methodologies of Education in Professional Training Methodology Theory Experience Problems, 70, 83-89. https://doi.org/10.31652/2412-1142-2023-70-83-89

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають

1 2 > >>